[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Jeśli macie ochotę na kawałek tortu, zjedzcie go po du\ej porcji surówki i nie jedzcie nic
poza tym, a następny posiłek pomińcie.
Ochłodzone desery (lody, zimne napoje) stwarzają następną przeszkodę dla procesu
trawienia - jest nim chłód. Mówiliśmy wcześniej o szkodliwości chłodu dla trawienia - enzymy
trawienia są aktywne przy temperaturze 37 C. Chłodne po\ywienie najpierw ogrzewa się,
wychładzając przy okazji przylegające do \ołądka organy, a dopiero potem zaczyna się ich
trawienie.
Teraz ju\ jasne, \e nie ma złych produktów - z własnej woli robimy z tych produktów w
środku swego ciała gnijący śmietnik. Przejście na prawidłowe od\ywianie przyniosło
zdrowym i chorym, starym i młodym błyskawiczną poprawę zdrowia.
Dlaczego? Odpowiedz ju\ znamy: w związku z ułatwieniem pracy wykonywanej przez
system trawienny.
Jak nale\y jeść białko
Z ka\dym rodzajem pokarmu białkowego najlepiej jest łączyć produkty nie zawierające
skrobi i soczyste warzywa: botwinę, kapustę, świe\y bób, kabaczki, cebulę, seler i inne.
Takie warzywa, jak burak, rzepa, dynia, marchew, kalafior, ziemniaki, groch są pod tym
względem gorsze.
Białka najlepiej jeść na kolację, bez kwasów i masła roślinnego, tym bardziej bez tłustych
sosów.
Ka\dy zawierający białko lub skrobię posiłek poprzedzamy obowiązkowo du\ą ilością
surówki.
Jak jeść skrobię
Trawienie skrobi rozpoczyna się w ustach, dlatego trzeba \uć starannie. Posiłek zawierający
skrobie najlepiej spo\ywać w ciągu dnia. Taki pokarm powinien być suchy, kasze ugotowane
na sypko. Przed posiłkiem obowiązkowo jemy surówki z warzyw zawierających niewiele
skrobi. Enzymy i witaminy pomogą nam dobrze strawić skrobię.
Przykładowe posiłki:
" surówka z warzyw, buraki, ziemniaki w ka\dej postaci;
" surówka z warzyw, marchew, zapiekanka z dyni;
" surówka z warzyw, duszona marchew, cebula, buraki, sucharki;
" surówka z warzyw, marchew, gotowany ry\ z masłem;
" surówka z warzyw, ka\da, kasza ugotowana na sypko, nie rozgotowana;
" surówka z warzyw, duszone lub gotowane buraki, pieczywo gruboziarniste z masłem.
W jaki sposób jemy owoce
Owoce, takie jak orzechy i warzywa stanowią idealny pokarm dla człowieka.
Jedzenie owoców sprawia nam du\o przyjemności, ale owoce nale\y jeść oddzielnie od
innych produktów. Najlepiej zjeść je 20-30 minut przed następnym posiłkiem. Przez ten czas
zdą\ą przejść przez jelito cienkie i przetrawimy je.
Chorym lepiej jest podawać owoce kwaśne i słodkie osobno, o ró\nej porze. Niedobrze jest
dodawać do kwaśnych owoców cukru, miodu i tak dalej, szczególnie dotyczy to grapefruita.
108
Wiosną i latem mo\na przygotowywać smaczne surówki, łącząc owoce i warzywa, na
przykład dodając do zielonej sałaty lub selera śliwki, wiśnie, czereśnie, morele.
Spo\ywanie pokarmów w ciągu dnia
Wa\nym jest równie\ rozło\yć racjonalnie spo\ywanie ró\nego rodzaju pokarmów. Rano,
gdy organizm jest wypoczęty i nie potrzebuje dodatkowej energii lepiej jest spo\ywać
produkty łatwo przyswajalne. Najbardziej odpowiednim pokarmem są owoce i świe\o
wyciśnięte soki warzywne i owocowe.
Po\ywienie zawierające skrobie zaplanujmy sobie na obiad. Trawienie tego posiłku potrwa 3-
4 godziny. Poza tym pokarm zawierający skrobię daje nam podstawową dawkę energii, z
której będziemy korzystać w drugiej połowie dnia. Owoce natomiast, bogate w łatwo
przyswajalne cukry, bardzo szybko oddają nam swoją energię i są najbardziej odpowiednie
właśnie na rano.
Pokarm białkowy zostawiamy na wieczór, poniewa\ trawi się ponad 4 godziny i niezbędny
jest do odbudowania struktur, które rozpadły się w ciągu dnia. Proces trawienia białek,
wymaga najwięcej pracy od naszego organizmu i naturalnie powinien toczyć się w spokojnej
atmosferze - najlepsza na to pora to godz. 18-20. Tym bardziej, \e o tej porze procesy
rozpadu struktur energetycznych i plastycznych przechodzą w procesy syntezy.
Ciekawe są spostrze\enia, gdy porównamy zalecenia współczesnych dietetyków z zasadami
leczenia staroindyjskich uzdrowicieli. W Ajurwedzie pory posiłków wiązano z rytmami natury.
Staro\ytni zauwa\yli, i\ doba składa się z trzech 4-godzinnych okresów. Okres pierwszy -
pokój ("Kapa"), drugi - aktywności ruchowej ("Pitta") i trzeci okres - aktywności ruchowej
("Wata"). Te okresy związane są przede wszystkim z aktywnością słoneczną. "Kapa"
zaczyna się od wschodu słońca i trwa do godz. 10-tej. Z reguły rano jest spokojnie. Na
poziomie fizjologii organizmu przejawia się to pokojem i ocię\ałością ciała. Okres "Pitta" trwa
od godz. 10-tej do 14-tej i wyró\nia się wysokim poło\eniem słońca. W tym czasie jesteśmy
szczególnie głodni i mamy najmocniejszy "ogień trawienny". Okres "Wata" trwa od 14.00 do
18.00. Słońce rozgrzało ziemię i powietrze. Powietrze przechodzi w ruch, zrywa się wiatr i
wszystko wprawia w ruch: kołyszą się drzewa, trawa, woda.
Na poziomie fizjologii to okres aktywności ruchowej, największej gotowości do pracy. Dalej
wszystko się powtarza: 18.00-22.00 - Kapa, 22.00-2.00 - Pitta, od 2.00-6.00 - Wata. W takim
właśnie rytmie \yje świat roślin i zwierząt. Na podstawie tych obserwacji Ajurweda proponuje
następujący tryb od\ywiania:
1. Wstawaj z łó\ka w okresie Wata (aktywności ruchowej) przed godz. 6 (czasu
lokalnego). Będziesz aktywny przez cały dzień. Jeśli wstaniemy w okresie Kapa
(pokoju) przez cały dzień będziemy ospali.
Po wstaniu z łó\ka wypijamy szklankę ciepłej wody. Wata wzmacnia pracę jelit i
sprzyja ewakuacji zawartości jelita grubego. Gdy pojawi się uczucie lekkiego głodu -
zjedzmy owoce.
2. W okresie Pitty (zwłaszcza od 12.00 do 14.00), gdy "ogień trawienny" jest
najmocniejszy, zjedzmy najobfitszy, równie\ objętościowo - posiłek. Powinien to być
pokarm zawierający skrobię, plus warzywa dające maksymalną ilość energii. Po
jedzeniu nale\y posiedzieć spokojnie, najlepiej na piętach i oddychać przez prawe
nozdrze - to jeszcze bardziej wzmocni - "ogień trawienny", po czym dobrze jest
przejść się na 5-10-minutowy spacer.
3. Na przełomie Wata - Kapa (18.00-20.00), nale\y zjeść lekką kolację (przed
zachodem słońca). W tym okresie najlepszy jest pokarm oparty na białkach, by
uzupełnić struktury ciała, do tego warzywa, by po\ywienie zostało dobrze
przyswojone. Po kolacji zachowuj się podobnie jak po obiedzie.
109
Jak widać, współczesne badania i zalecenia staro\ytnych uzdrawiaczy są zgodne
prawie we wszystkim.
Bardzo wa\ne jest utrzymanie odpowiednich proporcji między pokarmami kwasowymi
i alkalicznymi. Jeśli nie trzymamy się tych reguł, nie uzyskujemy dobrych efektów w
od\ywianiu.
Stan krwi w zale\ności od rodzaju po\ywienia zmienia się w kierunku kwasowości lub
alkaliczności. Krew z przewagą kwasowości uzupełnia straty energetyczne ciała,
krew z przewagą zasadowości zapewnia budowę naszego organizmu, tworzy kości,
nerwy utrzymuje w normie, buduje mięśnie, utrzymując kondycję fizyczną i umysłową,
uodparnia organizm.
Jogini określali jakość krwi na podstawie jej koloru, wydobywając ją z \ołądka.
Posługiwali się specjalną metodą "Dohuti". "Czysta" i "nieczysta" krew "sattwik"
powinna być na 60-70 % alkaliczna. Taką krew mają ludzie zdrowi. Wskazuje na to
na przykład czysty ró\owy język i intensywnie ró\owy kolor spojówki oka. Gdy stopień
zasadowości krwi obni\a się do 50-60 %, jakość krwi się pogarsza. Taką krew
nazywamy "Radjasik" - dominuje ona u ludzi podatnych na wszystkie choroby. Zbyt
kwasową krew Jogini nazywali "Tamasik". To krew najgorszej jakości - cieknie w
\yłach osób chronicznie chorych.
Większość współczesnych dietetyków uwa\a, \e idealny skład diety powinien mieć
następujące proporcje: 60 % - owoce i warzywa, 20 % - pokarm białkowy, 7 % - [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • lastella.htw.pl